VENTILEN ER SAT I VERDEN FOR AT HJÆLPE ENSOMME UNGE 

Af Louise Larsen og Olivia Curtis  

På Glad ved vi, at det ikke altid er nemt at være ung. Og specielt ikke med et handicap. Faktisk er op til 40% af unge mennesker med handicap ensomme, så derfor tog vi ind for at snakke med organisationen ’Ventilen’, som til dagligt arbejder med unge og ensomhed.
 
Rundt om i landet findes 7 forskellige mødesteder, som frivillige unge driver for at hjælpe andre ensomme unge. På hovedkonteret sidder Julie Vonley, der arbejder som frivilligkonsulent i Ventilen Danmark: ”I Ventilen lærer vi, hvordan man er sammen med andre ved at være sammen med andre jævnaldrende. Ventilen er i virkeligheden et ’øverum’, hvor vi lærer at være sammen”, som hun beskriver organisationen. 

Det er altså et tilbud til unge, som kan komme og møde andre unge, som også har ensomhed inde på livet. Julie fortæller, hvordan de unge har samme problemer som alle andre unge; kærester, bolig, uddannelsestvivl, forældreproblemer og så videre, men hvis man ikke har nogen at spejle sig i og være sammen med i sin hverdag, så får man et urealistisk billede af ungdomslivet.

Derfor kan man netop komme i Ventilen og lave forskellige aktiviteter. Heldigvis har man også mulighed for at deltage i nogle af Ventilens mødesteder, hvis du for eksempel sidder i kørestol: ”Nogle af vores tilbud er ret handicapvenlige. Andre er ikke, så derfor skal man tage kontakt til det enkelte sted. Vi har også mulighed for, at man har en hjælper med”. 

Ventilen har også erfaring med at have unge med eksempelvis autisme og aspergers eller lignende udfordringer: ”Men dem man møder, er unge som er over hele paletten, det er unge fra universitet, unge på gymnasiet, unge fra produktionsskoler, unge alle mulige steder fra. Og det skal man jo være klar på, når man kommer, at det er det slags fællesskab, man bliver inkluderet i”. Julie fortæller altså, at man som ung med et handicap skal kunne være med i et foreningsliv med andre, der ikke har et handicap: ”Det handler om, at vores frivillige ikke er uddannede til det. Og at de metoder vi arbejder med handler om, at ensomhed er den primære udfordring”.

For ensomhed er en følelse inde i kroppen, som man ikke kan tælle ud fra, hvor mange venner du har, som Julie beskriver det. Mange af Ventilens brugere føler sig ikke godt tilpas med andre, og føler sig faktisk mere ensomme når de er sammen med mennesker, end når de ikke er. Mange har følgediagnoser som angst, social angst eller depression. Derfor er der behov for et fristed, som Julie kalder det, som de unge selv har valgt: ”Den dag på ugen, hvor man ikke føler sig ensom, hvor de har noget at tage til, som er deres valg, som ikke er skole eller noget, de er presset til. De får lov at øve sig på at være sociale og være i rum med folk, de ellers ikke nødvendigvis ville vælge at være i rum med og lære af hinandens forskelligheder, som mange har svært ved”.

Vi spørger til sidst Julie, om hun har nogle gode råd til, hvor man kan tackle sin ensomhed, hvis man har en diagnose. Men ifølge Julie er der ingen forskel på, om du har en diagnose eller ej, svaret er det samme: ”Der gælder det samme som for alle andre. Først skal man anderkende sin ensomhed, fordi så kan man arbejde med den. Så skal man snakke med nogen om det; forældre, en socialrådgiver, en fra skolen, hvem som helst. Og så skal man se, om man kan finde et sted, hvor man er tryg ved at komme sammen med andre unge. Det kan tage tid, især hvis man har en diagnose, og hvis det er en stor hindring i dit sociale liv. Så kan det jo være rart at være et sted med andre med handicap, hvor man møder ligesindede. Men det kan også være gennem en hobby, og der kan det være godt at have en funktion, som at tage snacks med til det næste pokemon-møde eksempelvis. At have en funktion gør, at man er mere tryg, når man kommer ind i fællesskabet”.

Ventilen er altså sat i verden for at hjælpe ensomme unge, som Julie siger. Og fordi det tager tid for alle at opbygge venskaber, kan et fællesskab som Ventilen netop være et skridt på vejen mod et liv uden ensomhed.